Get Adobe Flash player

Swiss Contribution

Pierwszy dzień warsztatów kulinarnych zakończony sukcesem

2016-06-08

W dniu 6 czerwca 2016r., w centrum dydaktyczno-konferencyjnym „Kuźnia Smaków” w Parku Etnograficznym w Tokarni odbyło się pierwsze z trzech spotkań kulinarnych. Warsztaty poprowadzili dwaj znakomici kucharze: Mirosław Ciołak, dyrektor i szef kuchni kieleckiego Hotelu Tęczowy Młyn, laureat wielu konkursów kulinarnych, min. III edycji Świętokrzyskiego Mistrza Kuchni wśród profesjonalistów, a także juror w kulinarnym konkursie „Świętokrzyski talerz młodego kucharza 2016” oraz Sławomir Kowalczyk, szef kuchni w Hotelu Royal & SPA (wcześniej w Hotelu Arłamów), ma na swoim koncie mistrzowską prezentację dań wigilijnych, a także puchar Republiki Czeskiej. Gotował min. dla Rady Ministrów, Prezydentów L.Wałęsy, A. Kwaśniewskiego, a także dla Reprezentacji Polskich Siatkarzy. Uczestnikami warsztatów byli właściciele oraz prowadzący gospodarstwa agroturystyczne i zakłady gastronomiczne.
Szkolenie rozpoczęło się krótkim wprowadzeniem i poinformowaniem uczestników o przebiegu wydarzenia. Każdy z gości dostał materiały szkoleniowe i edukacyjne. Znajdowały się w nich informacje dotyczące początków historii kuchni staropolskiej i świętokrzyskiej, a także menu z recepturami wszystkich dań szkoleniowych. Po przywitaniu kucharze przedstawili swój dorobek kulinarny, o to samo poprosili również uczestników, a następnie wygłosili wykład. Po części teoretycznej przyszedł czas na wykorzystywanie wiedzy w praktyce. Uczestników podzielono na kilka grup, aby ułatwić system pracy.
Pierwszy dzień warsztatów był poświęcony przystawkom (przed nami zupy i dania główne),  przygotowanym na bazie wybranych produktów regionalnych. Mistrzowie kuchni wraz z uczestnikami przygotowali: zagrychę po bielińsku, chrzanicę, gęsie mazidło, zmiocorz (pasztet z ziemniaków), „mięcho z pokrzywą” oraz soczewioki (pierogi nadziewane farszem z zielonej soczewicy). Wszystkie przystawki były bardzo smaczne, natomiast degustujący spośród nich wyróżnili chrzanicę – sałatkę z kiełbasy wędzonej, boczku gotowanego, gęsi, jajek i chrzanu oraz  „mięcho z pokrzywą” - karczek przyprawiony ziołami min. pokrzywą.
Podczas przygotowywania potraw uczestnikom nieustannie towarzyszyła ekipa, która nagrywała i fotografowała całe przedsięwzięcie. Dokumentacja zostanie wykorzystana w drukowanym kolorowym magazynie kulinarnym i multimedialnej książce kucharskiej, która będzie dostępna na naszej stronie internetowej.
Uczestnikom szkolenia towarzyszyli także dziennikarze z Echa Dnia i Radia Kielce.
Ostatnie zajęcia warsztatów to przygotowanie dania głównego w plenerze, podczas imprezy "Góry Świętokrzyskie - Smak Tradycji" oraz  „Jawor u źródeł kultury”, na które serdecznie zapraszamy. 

 

Warsztaty kulinarne realizowane w ramach projektu „Góry Świętokrzyski – smak tradycji” realizowanego w ramach programu „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością” współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach Szwajcarsko – Polskiego Programu Współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej

 

Termin szkoleń: 6, 8, 12 czerwca 2016 r.

 
Polityka COOKIES
Wirtualny spacer
Oferta edukacyjna
Imprezy zlecone
Questy
Media o nas
Martyrologia Wsi Polskich
Programy MINISTERSTWO
Programu UNIJNE
Piotr Gan - Kolberg Kielecczyzny
Portal Pierściński
Aplikacja mobilna
Tadeusz Żak
Trip Advisor Muzeum Wsi Kieleckiej
Swiss Contribution
Tu honorujemy Świętokrzyską Kartę Seniora

Nasi partnerzy:

  • Instytut Pamięci Narodowej
  • Radio Kielce
  • Wrota Świętokrzyskie
  • Urząd Marszałkowski w Kielcach
  • Zespół Państwowych Szkół Plastycznych w Kielcach
  • Radio Fa Ma
  • Radio Em
  • Echo Dnia
  • Gazeta Wyborcza Oddział Kielce
  • Ludowe inspiracje
  • Kielce.pl
  • Świętokrzyskie. Jakie cudne...
  • ROT Świętokrzyskie
  • CK Dzieciaki
  • Radio FRI
  • Wodociągi Kieleckie
  • skanseny.net
  • Gramy Razem dla Świętokrzyskiego
  • Ciekawe Kielce
  • MK Bowling
  • Archiwum Państwowe w Kielcach
  • Szlak przygody
  • WFOŚiG
  • Kwiatowa pasja
  • Zerower
  • Zamek Królewski w Chęcinach
  • Jaskinia raj
  • CKIS
  • Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne w Podzamczu
  • Miasto i Gmina Chęciny
  • ECEG
  • Stowarzyszenie Muzeów na wolnym powietrzu
  • CK Kulturalne
  • Kielce Expo City
  • TVP Kielce
  • Muzea na wolnym