Get Adobe Flash player

Swiss Contribution

Smak z Gór Świętokrzyskich

2016-06-13

Ostatnie z cyklu warsztatów kulinarnych realizowanych w ramach projektu „Góry Świętokrzyskie – Smak Tradycji” będącego częścią programu „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością” współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach Szwajcarsko – Polskiego Programu Współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej, odbyły się w Parku Etnograficznym w Tokarni 12 czerwca 2016 roku. Celem projektu było podniesienie atrakcyjności turystycznej regionu oraz promocja produktu lokalnego, na którym powinno opierać się oferowane turystom menu.
 
Wzięły w nich udział osoby prowadzące gospodarstwa agroturystyczne i zakłady gastronomiczne z powiatu kieleckiego (z wyłączeniem Kielc). Niedzielny poranek (12 czerwca 2016)  uczestnicy warsztatów przygotowywali regionalne potrawy  w skansenie w Tokarni. Warsztaty poprowadzili dwaj znakomici kucharze: Mirosław Ciołak, dyrektor i szef kuchni kieleckiego Hotelu Tęczowy Młyn, laureat wielu konkursów kulinarnych, min. III edycji Świętokrzyskiego Mistrza Kuchni wśród profesjonalistów, a także juror w kulinarnym konkursie „Świętokrzyski talerz młodego kucharza 2016” oraz Sławomir Kowalczyk, szef kuchni w Hotelu Royal & SPA (wcześniej w Hotelu Arłamów), ma na swoim koncie mistrzowską prezentację dań wigilijnych, a także puchar Republiki Czeskiej. Gotował min. dla Rady Ministrów, Prezydentów L.Wałęsy, A. Kwaśniewskiego, a także dla Reprezentacji Polskich Siatkarzy. Szefowie kuchni służyli dobrą radą i czuwali nad jakością wydawanych potraw. 
 
W ostatnim dniu warsztatów kulinarnych uczestnicy zostali nagrodzeni mistrzowskimi dyplomami. Odebrali je osobiście na scenie podczas imprezy Góry Świętokrzyskie – Smak Tradycji, która wejdzie do kalendarza imprez Muzeum Wsi Kieleckiej. Efekt ich pracy mogli ocenić także goście Parku Etnograficznego w Tokarni. Przy  stole ustawionym obok sceny wystawiono przygotowane przez nich dania główne: męcybuły, żeberka duszone w ziemniakach, pyzy z nadzieniem gęsim i kaszą gryczaną, kura w towarzystwie kurek, kugiel, gęś z gruszkami i morelą. Publiczność z mogła spróbować wspaniałych regionalnych potraw, które powstały w oparciu o produkt lokalny. Magdalena Sitek dziennikarka Radia Kielce opowiedziała ze sceny o fantastycznym projekcie realizowanym przy udziale środków szwajcarskich.
 
Atrakcją imprezy  był pokaz kulinarny w wykonaniu  szefów i ich uczniów w maneżu (sektor dworsko-folwarczny) w skansenie. Przygotowywane dania dania z gołębi, soczewicy  i truskawek rozdano  publiczności, którzy  byli zachwyceni niebanalnym połączeniem smaków. 

 

 
Oferta noclegowa
Wirtualny spacer
Oferta edukacyjna
Imprezy zlecone
Questy
Media o nas
Martyrologia Wsi Polskich
Programy MINISTERSTWO
Programu UNIJNE
Piotr Gan - Kolberg Kielecczyzny
Portal Pierściński
Aplikacja mobilna
Tadeusz Żak
Trip Advisor Muzeum Wsi Kieleckiej
Swiss Contribution
Tu honorujemy Świętokrzyską Kartę Seniora

Kalendarz imprez:

Nasi partnerzy:

  • Instytut Pamięci Narodowej
  • Radio Kielce
  • Wrota Świętokrzyskie
  • Urząd Marszałkowski w Kielcach
  • Zespół Państwowych Szkół Plastycznych w Kielcach
  • Radio Fa Ma
  • Radio Em
  • Echo Dnia
  • Gazeta Wyborcza Oddział Kielce
  • Ludowe inspiracje
  • Kielce.pl
  • Świętokrzyskie. Jakie cudne...
  • ROT Świętokrzyskie
  • CK Dzieciaki
  • Radio FRI
  • Wodociągi Kieleckie
  • skanseny.net
  • Gramy Razem dla Świętokrzyskiego
  • Ciekawe Kielce
  • MK Bowling
  • Archiwum Państwowe w Kielcach
  • Szlak przygody
  • Kwiatowa pasja
  • Zerower
  • Zamek Królewski w Chęcinach
  • Jaskinia raj
  • CKIS
  • Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne w Podzamczu
  • Miasto i Gmina Chęciny
  • ECEG
  • Stowarzyszenie Muzeów na wolnym powietrzu
  • CK Kulturalne
  • Kielce Expo City
  • TVP Kielce
  • Qchnia Polska
  • Świętokrzyski Sztetl