Od zimioka do prażoka

Miseczka

Jakie potrawy były dawniej gotowane na Kielecczyźnie i jakich składników do nich potrzebowano? Dzieci na tych warsztatach dowiedzą się czym były prażoki i kugle? Czemu zupa parzybroda parzyła w brodę? Co wspólnego miały pokrzywy z pokrzywianką? W części warsztatowej za pomocą plansz dydaktycznych uczestnicy spróbują dopasować do zdjęcia danej potrawy składniki, z których została wykonana, a także będą uczestniczyć w gotowaniu prażoków.

Miejsce realizacji: Zagroda ze Złotnik znajdująca się na terenie Parku Etnograficznego
Czas trwania: ok 60 min/ kwiecień - październik
Ilość osób: max 25
Grupa docelowa: szkoła podstawowa klasy I-V
Koszt: 300 zł (warsztaty kulinarne) plus bilety wstępu: dzieci do lat 7 – wstęp bezpłatny, powyżej 7 lat – 8zł zł od ucznia/ wstęp bezpłatny do obiektów muzeum w przypadku grup zorganizowanych przysługuje 1 opiekunowi na 20 podopiecznych. Obowiązują rezerwacje.

Załącznik - Formularz "Zamówienia lekcje, warsztaty, przewodnik" (format .doc) (format .pdf)

Wszelkich ustaleń wstępnych dotyczących zamówienia (termin, rodzaj zajęć, itp.) prosimy dokonywać telefonicznie z Działem edukacji etnograficznej od poniedziałku do piątku w godz. 07.00-14.30, a następnie potwierdzić zamówienie przesyłając wypełniony formularz zamówienia (minimum na tydzień przed umówionym terminem).

Bez pisemnego zgłoszenia (formularz zamówienia) grupy nie będą przyjmowane.

Dane do kontaktu:

Ze względu na sytuację, ewentualne zamówienia warsztatów i zwiedzania z przewodnikiem na okres od czerwca do końca roku 2020 można zgłaszać wyłącznie przez telefon pod numerem tel. 500-144-720.