Po raz pierwszy w Parku Etnograficznym w Tokarni odbyło się "Święto Gęsiny". Celem wydarzenia było przypomnienie dawych zwyczajów jakie towarzyszyły hodowli oraz konsumpcji polskiej gęsi. Podczas spotkania promowano gęsinę jako atrakcyjny produkt dziedzictwa kulinarnego Regionu Świętokrzyskiego.

Wydarzeniu towarzyszył konkurs kulinarny na potrawę z gęsiny. Wzięło w nim udział 12 Kół Gospodyń Wiejskich z naszego województwa. Na ocenę Jury wpływ miał smak, zapach, konsystencja, związek potrawy z regionem, wykonanie z rodzimych składników, estetyka podania oraz oryginalność i pomysłowość:

I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Krzęcięcice / Krzęcięcicki smakołyk "Tulipan z gęsiną"

II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Klimontowianki / Udko faszerowane wątróbką pieczone na kapuście kiszonej podane z gołąbkiem na gulaszu z grzybów leśnych

III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Radlinianki / Pańcia radlińska w pierzynce

Wyróżnienie - Koło Gospodyń Wiejskich Michniowianki / Michniowska szczypanka na modrej kapuście

Wyróżnienie - Koło Gospodyń Wiejskich Korytniczanki / Korytnicka gęś w kapuście

Podczas spotkania można było obejrzeć także pokaz darcia pierza w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich Korytniczanki oraz podpatrzeć sposoby przyrządzania i podania gęsiny w wykonaniu Mistrza Kuchni Mirosława Ciołaka. Najmłodsi mogli wziąć udział w warsztatach plastycznych "Idą gąski gęsiego...", które poprowadziła edukatorka Joanna Biskup-Brykczyńska.

Na scenie zaprezentowały się zespoły ludowe z naszego regionu: Zespół Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty, Zespół Kopcowianki oraz Zespół Dąbrowianki.

 

trójlogo

PANA2217 Duże

PANA2217 Duże

PANA2217 Duże

PANA2217 Duże

PANA2217 Duże

PANA2217 Duże

PANA2217 Duże

PANA2217 Duże

PANA2217 Duże

PANA2217 Duże

PANA2217 Duże

PANA2217 Duże

PANA2217 DużePANA2217 Duże

PANA2217 Duże

PANA2217 Duże

PANA2217 Duże

PANA2217 Duże

PANA2217 Duże

PANA2217 Duże

PANA2217 Duże

PANA2217 Duże