Muzeum Wsi Kieleckiej
serdecznie zaprasza na
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów
Park Etnograficzny w Tokarni
16 czerwca 2013
godz. 11.00 - 17.00

 

Perliczka dworska z Kikowa, pieczeń Wincentego z Kunowa,  powidła lubaszkowe z Sorbina, podpiwek nieprowicki, opatowskie ciasteczka pokrzywowe, podpłominie, chłopski marchwiorz  z Bogorii, Ściaw na sadle  – to tylko niektóre produkty zakwalifikowane do finału regionalnego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.  W tym roku z województwa świętokrzyskiego  zakwalifikowało się  aż 52 produkty, które startują w czterech kategoriach : produkty i przetwory mięsne, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne. Werdykt jury zostanie ogłoszony w najbliższą niedzielę w Parku Etnograficznym w Tokarni.

Konkursowi towarzyszyć będzie kiermasz potraw tradycyjnych przygotowany przez członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne – Świętokrzyskie, pokazy ginących zawodów oraz występy na scenie. Zapraszamy uczestników pikniku do udziału w konkursach, w których do wygrania  będą kosze pełne tradycyjnych produktów świętokrzyskich. Dla naszych gości zagrają i zaśpiewają : Dzierzgowianie, Wilkowianie i Kopcowianki. Na scenie wystąpi także utytułowana kapela góralska z Żywca „Jontki’. 


Posłuchajcie jak grają:  HAJDUK.MP3