Ostatnie z cyklu warsztatów kulinarnych realizowanych w ramach projektu „Góry Świętokrzyskie – Smak Tradycji” będącego częścią programu „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością” współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach Szwajcarsko – Polskiego Programu Współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej, odbyły się w Parku Etnograficznym w Tokarni 12 czerwca 2016 roku. Celem projektu było podniesienie atrakcyjności turystycznej regionu oraz promocja produktu lokalnego, na którym powinno opierać się oferowane turystom menu.
Ostatnie z cyklu warsztatów kulinarnych realizowanych w ramach projektu „Góry Świętokrzyskie – Smak Tradycji” będącego częścią programu „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością” współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach Szwajcarsko – Polskiego Programu Współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej, odbyły się w Parku Etnograficznym w Tokarni 12 czerwca 2016 roku. Celem projektu było podniesienie atrakcyjności turystycznej regionu oraz promocja produktu lokalnego, na którym powinno opierać się oferowane turystom menu.
 
Wzięły w nich udział osoby prowadzące gospodarstwa agroturystyczne i zakłady gastronomiczne z powiatu kieleckiego (z wyłączeniem Kielc). Niedzielny poranek (12 czerwca 2016)  uczestnicy warsztatów przygotowywali regionalne potrawy  w skansenie w Tokarni. Warsztaty poprowadzili dwaj znakomici kucharze: Mirosław Ciołak, dyrektor i szef kuchni kieleckiego Hotelu Tęczowy Młyn, laureat wielu konkursów kulinarnych, min. III edycji Świętokrzyskiego Mistrza Kuchni wśród profesjonalistów, a także juror w kulinarnym konkursie „Świętokrzyski talerz młodego kucharza 2016” oraz Sławomir Kowalczyk, szef kuchni w Hotelu Royal & SPA (wcześniej w Hotelu Arłamów), ma na swoim koncie mistrzowską prezentację dań wigilijnych, a także puchar Republiki Czeskiej. Gotował min. dla Rady Ministrów, Prezydentów L.Wałęsy, A. Kwaśniewskiego, a także dla Reprezentacji Polskich Siatkarzy. Szefowie kuchni służyli dobrą radą i czuwali nad jakością wydawanych potraw. 
 
W ostatnim dniu warsztatów kulinarnych uczestnicy zostali nagrodzeni mistrzowskimi dyplomami. Odebrali je osobiście na scenie podczas imprezy Góry Świętokrzyskie – Smak Tradycji, która wejdzie do kalendarza imprez Muzeum Wsi Kieleckiej. Efekt ich pracy mogli ocenić także goście Parku Etnograficznego w Tokarni. Przy  stole ustawionym obok sceny wystawiono przygotowane przez nich dania główne: męcybuły, żeberka duszone w ziemniakach, pyzy z nadzieniem gęsim i kaszą gryczaną, kura w towarzystwie kurek, kugiel, gęś z gruszkami i morelą. Publiczność z mogła spróbować wspaniałych regionalnych potraw, które powstały w oparciu o produkt lokalny. Magdalena Sitek dziennikarka Radia Kielce opowiedziała ze sceny o fantastycznym projekcie realizowanym przy udziale środków szwajcarskich.
 
Atrakcją imprezy  był pokaz kulinarny w wykonaniu  szefów i ich uczniów w maneżu (sektor dworsko-folwarczny) w skansenie. Przygotowywane dania dania z gołębi, soczewicy  i truskawek rozdano  publiczności, którzy  byli zachwyceni niebanalnym połączeniem smaków.