Finał Regionalny XII Edycji Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" przyciągnął tłumy turystów do skansenu. Do tej edycji zakwalifikowało się aż 50 produktów m.in.: gęś kielecka, szynka z Broniny, twaróg z Pierzchnicy, lody śmietankowo-truskawkowe od Trepki, chleb wąchocki, dżem z rabarbaru, blaszoki z Kikowa, gumułki koprzywnickie, pasternak pińczowski oraz śliwowica.

 

Finał Regionalny XII Edycji Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" przyciągnął tłumy turystów do skansenu. Do tej edycji zakwalifikowało się aż 50 produktów m.in.: gęś kielecka, szynka z Broniny, twaróg z Pierzchnicy, lody śmietankowo-truskawkowe od Trepki, chleb wąchocki, dżem z rabarbaru, blaszoki z Kikowa, gumułki koprzywnickie, pasternak pińczowski oraz śliwowica. Komisja Konkursowa nagrodziła 11 produktów w kategoriach: produkty i przetwory mięsne, produkty regionalne pochodzenia roślinnego oraz napoje regionalne. 7 produktów zdobyło także wyróżnienie.

Dużą atrakcją cieszył się jarmark produktów regionalnych pochodzących od producentów Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Można było zakupić wędliny, sery, miód, pieczywo lub nalewki. Wszystko w najlepszej jakości. Odbył się także kiermasz rękodzieła ludowego.

Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz obrzędowy „Wesele wójtowej córki” w wykonaniu zespołu Leśnianie z prezentacją strojów ludowych charakterystycznych dla Regionu Świętokrzyskiego.

O muzyczną oprawę imprezy zadbała Kapela Świętokrzyska oraz zespół Góralska Hora ze Szczyrku.