Pyszne potrawy zagościły 16 czerwca w skansenie podczas imprezy Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. W XIII Finale Wojewódzkiego Konkursu wzięło udział 52 produkty. Nagrody główne zdobyła: Perliczka Dworska z Kikowa, Szynka Dyszka z Nowej Wsi, Masło Jędrzejowskie(...) 

Pyszne potrawy zagościły 16 czerwca w skansenie podczas imprezy Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. W  XIII Finale Wojewódzkiego Konkursu wzięło udział 52 produkty. Nagrody główne zdobyła: Perliczka Dworska z Kikowa, Szynka Dyszka z Nowej Wsi, Masło jędrzejowskie, sok jabłkowy z Bielin, Chleb żytni na zakwasie z Koprzywnicy, Farsz z wątróbki z Łącznej, Gust porzeczkowy z Miedzianej Góry, Miód napękowski, Chleb żytni na zakwasie Dobrowolskich z Kielc oraz Wino Silvio ze Złotej. 

Wśród wyróżnionych znalazła się: Gęś z pieca chlebowego z Korytnicy, Mioduśka Falkowska, rogaliki z nadzieniem z róży z Kowali, Miód rzepakowy z Łążka, kapusta kwaszona w głowach z Bogucic, kasza jaglana z Młyn, Powidła lubaszkowe z Sorbinowa.