Tysiące turystów odwiedziło skansen w minioną niedzielę, żeby spróbować najlepszego pieczywa w województwie. Podczas tegorocznego "Święta Chleba" została zaprezentowana niezwykle bogata, tradycyjna obrzędowość Regionu Świętokrzyskiego.

Tysiące turystów odwiedziło skansen w minioną niedzielę, żeby spróbować najlepszego pieczywa w województwie. Podczas tegorocznego "Święta Chleba" została zaprezentowana niezwykle bogata, tradycyjna obrzędowość Regionu Świętokrzyskiego. W  pokazach "Kosiorze - abło wyzwłolyny wilcka" oraz "Przepiórka" ukazane zostały zwyczaje jakie następowały bezpośrednio po żniwach.  Jak co roku uruchomiony został zabytkowy Wiatrak z Dębna. W chałupie z Daleszyc i Rokitna można było spróbować chleba pieczonego na zakwasie oraz podpłomyków  prosto z pieca. Na scenie wystąpiły Sukowianki znad Lubrzanki, Kowalanki, Korytniczanki oraz Kapela Andrusy. Gwiazdą imprezy był zespół Bayer Full.