Aktualności
Pierwszy dzień warsztatów kulinarnych zakończony sukcesem
W dniu 6 czerwca 2016r., w centrum dydaktyczno-konferencyjnym „Kuźnia Smaków” w Parku Etnograficznym w Tokarni odbyło się pierwsze z trzech spotkań kulinarnych. Warsztaty poprowadzili dwaj znakomici kucharze: Mirosław Ciołak, dyrektor i szef kuchni kieleckiego Hotelu Tęczowy Młyn, laureat wielu konkursów kulinarnych, min. III edycji Świętokrzyskiego Mistrza Kuchni wśród profesjonalistów, a także juror w kulinarnym konkursie „Świętokrzyski talerz młodego kucharza 2016” oraz Sławomir Kowalczyk, szef kuchni w Hotelu Royal & SPA (wcześniej w Hotelu Arłamów), ma na swoim koncie mistrzowską prezentację dań wigilijnych, a także puchar Republiki Czeskiej. Gotował min. dla Rady Ministrów, Prezydentów L.Wałęsy, A. Kwaśniewskiego, a także dla Reprezentacji Polskich Siatkarzy. Uczestnikami warsztatów byli właściciele oraz prowadzący gospodarstwa agroturystyczne i zakłady gastronomiczne.
Szkolenie rozpoczęło się krótkim wprowadzeniem i poinformowaniem uczestników o przebiegu wydarzenia. Każdy z gości dostał materiały szkoleniowe i edukacyjne. Znajdowały się w nich informacje dotyczące początków historii kuchni staropolskiej i świętokrzyskiej, a także menu z recepturami wszystkich dań szkoleniowych. Po przywitaniu kucharze przedstawili swój dorobek kulinarny, o to samo poprosili również uczestników, a następnie wygłosili wykład. Po części teoretycznej przyszedł czas na wykorzystywanie wiedzy w praktyce. Uczestników podzielono na kilka grup, aby ułatwić system pracy.
Pierwszy dzień warsztatów był poświęcony przystawkom (przed nami zupy i dania główne), przygotowanym na bazie wybranych produktów regionalnych. Mistrzowie kuchni wraz z uczestnikami przygotowali: zagrychę po bielińsku, chrzanicę, gęsie mazidło, zmiocorz (pasztet z ziemniaków), „mięcho z pokrzywą” oraz soczewioki (pierogi nadziewane farszem z zielonej soczewicy). Wszystkie przystawki były bardzo smaczne, natomiast degustujący spośród nich wyróżnili chrzanicę – sałatkę z kiełbasy wędzonej, boczku gotowanego, gęsi, jajek i chrzanu oraz „mięcho z pokrzywą” - karczek przyprawiony ziołami min. pokrzywą.
Podczas przygotowywania potraw uczestnikom nieustannie towarzyszyła ekipa, która nagrywała i fotografowała całe przedsięwzięcie. Dokumentacja zostanie wykorzystana w drukowanym kolorowym magazynie kulinarnym i multimedialnej książce kucharskiej, która będzie dostępna na naszej stronie internetowej.
Uczestnikom szkolenia towarzyszyli także dziennikarze z Echa Dnia i Radia Kielce.
Ostatnie zajęcia warsztatów to przygotowanie dania głównego w plenerze, podczas imprezy "Góry Świętokrzyskie - Smak Tradycji" oraz „Jawor u źródeł kultury”, na które serdecznie zapraszamy.
Warsztaty kulinarne realizowane w ramach projektu „Góry Świętokrzyski – smak tradycji” realizowanego w ramach programu „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością” współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach Szwajcarsko – Polskiego Programu Współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej
Termin szkoleń: 6, 8, 12 czerwca 2016 r.