Podczas „Pikniku Świętojańskiego", który odbył się 30 czerwca 2019 r. w Parku Etnograficznym w Tokarni tradycyjnie gościliśmy Mistrzów Kuchni: Roberta Kopacza, Michała Markowicza oraz Mirosława Ciołaka.

Podczas „Pikniku Świętojańskiego", który odbył się 30 czerwca 2019 r. w Parku Etnograficznym w Tokarni tradycyjnie gościliśmy Mistrzów Kuchni: Roberta Kopacza, Michała Markowicza oraz Mirosława Ciołaka, którzy przyrządzali i częstowali polędwiczkami wieprzowymi, rosbefem wołowym oraz pulled pork. Można było podpatrzeć w jaki sposób połączyć w kuchni mięso z warzywami.

Na scenie zaprezentowali się: Zespół Ludowy Bolechowiczanie, Alina Kurp, Barbara Zawodnik, Maria Adamczyk, Koło Gospodyń Wiejskich Dwikozy, Świętokrzyskie Jodły, Koło Gospodyń Wiejskich Skorkowianki, Koło Gospodyń Wiejskich Występy, Koło Gospodyń Wiejskich Radlinianki, Koło Gospodyń Wiejskich Kowalanki, Zespół Pieśni i Tańca Małogoszcz oraz Kapela Świętokrzyska.

Nad rzeką Nidą chętni szukali kwiatu paproci a Zespół Zagórzanki oraz Świętokrzyskie Jodły prezentowały tradycyjne zwyczaje sobótkowe: rozpalone zostało ognisko, śpiewaliśmy pieśni miłosne i rzucaliśmy wianki na wodę.