Aktualności
XXI Finał Regionalnego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"
Zapraszamy 12 czerwca 2022 r. (niedziela) , w godz. 11.00-17.00, na XXI Finał Regionalnego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".
Od 21 lat to prestiżowe wydarzenie promuje najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe oraz najlepsze dania i potrawy regionalne. Celem konkursu jest ich identyfikacja i dokumentacja jako produktów i potraw, przygotowywanych tradycyjnie i czerpiących z polskiej tradycji.
Z produktami i regionalnymi potrawami zaprezentują się Członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Zapraszamy na kiermasz rękodzieła ludowego, i przysmaków świętokrzyskich. Przyjadą do nas twórcy ludowi.
Na scenie zaprezentują się Kapele i Zespoły Ludowe z naszego regionu: Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty, Bolechowiczanie, Kapela Świętokrzyska, Wolanie spod Łysicy oraz Kapela Korbanów.
O tym co kiedyś jadało się na dawnej wsi opowie Ewa Siudajewska - regionalna gawędziarka, znawczyni gwary świętokrzyskiej.
Organizatorami wydarzenia „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” są: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.
O tym co kiedyś jadało się na dawnej wsi opowie Ewa Siudajewska - regionalna gawędziarka, znawczyni gwary świętokrzyskiej.
Organizatorami wydarzenia „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” są: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.