Zapraszamy do galerii zdjęć z XXI Finału Wojewódzkiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", który odbył się 12 czerwca 2022 r. w Parku Etnograficznym w Tokarni.

O tytuł najlepszego produktu tradycyjnego województwa świętokrzyskiego rywalizowało 35. produktów, wytwarzanych przez lokalnych przetwórców, rolników oraz koła gospodyń wiejskich.

Nagrody dla zwycięzców konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”  wręczyli Marszałek Andrzej Bętkowski, wicemarszałek Marek Bogusławski, członek Zarządu Województwa Marek Jońca, przedstawiciele Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.

Nagrody Główne:

  1. KOZI SMAK – Magdalena i Dawid Smak za produkt: Złocki ser kozi dojrzewający z czerwony winem
  2. Pasieka Dobra Pszczoła – Rafał Zacharski za produkt: Miód spadziowy ze spadzi drzew iglastych
  3. Gospodarstwo Pasieczne – Agnieszka i Krzysztof Bolon za produkt: Miód „Pola-niecki Wielokwiat”
  4. Manufaktura Anety – Aneta Grochowska za produkt: Powidła szydłowskie
  5. KGW Drożejowice – Kazimiera Chłoń za produkt: Dworski ogórek kiszony
  6. Jacentowska Piwniczka – Anna Bojek za produkt: Zakwas na barszcz
  7. Manufaktura Skalbmierska – Adam Galbas za produkt: Olej z ostropestu plamistego, zimno tłoczony
  8. Tortownia Beata Sodel za produkt: Tort wielosmakowy z Górna
  9. Gospodarstwo Ekologiczne u Machockich – Agata Machocka za produkt: Ekologiczny sok z czerwonej porzeczki
  10.  PURPLE VALLEY Sp. Z o.o. – Agnieszka Wierbicka-Baxter za produkt: Nalewka szydłowska śliwka wędzona
  11. Winnica Fodymskich – Mariusz Fodymski za produkt: Wino od Fodymskich

Wyróżnienia:

  1. Gospodarstwo Rybackie Stawy – Piotr Suchoń za produkt: Pasta z wędzonego jesiotra
  2. Borówkowa Manufaktura – Marek Płusa za produkt: Dżem z borówki od Płusów
  3. KGW Buszkowice – Monika Barańska za produkt: Buszkowskie pikle z zielonych pomidorów
  4. Piekarnia R. Dobrowolski – Halina Dobrowolska za produkt: Bułka z jabłkiem
  5. KGW Łachów – Beata Bąk za produkt: Ciasto drożdżowe
  6. Ekologiczne Gospodarstwo Rolne – Rafał Libuda za produkt: Sok jabłkowo-burakowy
  7. Winnica Rytwiany – Adam Bobrowski za produkt: Wino regionalne SOLWIIS
  8. ZAKŁAD GASTRONOMICZNY CAFETIN – Cezary Grenda za produkt: Cytrynówka Świętokrzyska
  9. KGW Sadłowice – Teresa Świstak za produkt: Mięsny jaglaniec w cieście

Nominacje do nagrody „Perła 2022”:

  1. Serowarnia Pakuły – Aneta i Jan Król za produkt: Ser podpuszczkowy z Pakuł
  2. Pasieka Dobra Pszczoła – Rafał Zacharski za produkt: Miód wielokwiatowy (wiosenny)
  3. Olejarnia Zagłoby – Mariusz Roszkowski za produkt: Olej rydzowy z Mikułowic
  4. Piekarnia R. Dobrowolski – Halina Dobrowolska za produkt: Chleb wiejski
  5. PPH „Smaki Ogrodu” – Edyta Kot za produkt: Sok jabłkowy z Bielin

Nagrodę za najpiękniejsze stoisko otrzymało Stowarzyszenie Rozwoju Miejscowości Wola Szczygiełkowa.

Organizatorami wydarzenia „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” są: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.

Organizatorem centralnym konkursu, odbywającego się pod patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi oraz marszałków województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i ośrodkami doradztwa rolniczego.

IMG 9714 Duże
IMG 9714 Duże
IMG 9714 Duże
IMG 9714 Duże
IMG 9714 Duże
IMG 9714 Duże
IMG 9714 Duże
IMG 9714 Duże
IMG 9714 Duże
IMG 9714 Duże
IMG 9714 Duże
IMG 9714 Duże