16 października 2022 r. w Parku Etnograficznym w Tokarni odbył się konkurs kulinarny "Smaki Gęsiny". Celem wydarzenia było przypomnienie dawych zwyczajów jakie towarzyszyły hodowli oraz konsumpcji polskiej gęsi. Podczas spotkania promowano gęsinę jako atrakcyjny produkt dziedzictwa kulinarnego Regionu Świętokrzyskiego.

W konkursie wzięły udział Koła Gospodyń Wiejskich z województwa świętokrzyskiego. Na ocenę Jury wpływ miał smak, zapach, konsystencja, związek potrawy z regionem, wykonanie z rodzimych składników, estetyka podania oraz oryginalność i pomysłowość:

I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Trzeszkowianki / Gęś z Kaczolandii

II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Kowalanki / Kowalańska Gęś na Św. Marcina

III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Radlinianki / Wątpia po Radlińsku

Wyróżnienie - Koło Gospodyń Wiejskich w Grabkowie / Gąska Babci Ani

Wyróżnienie - Koło Gospodyń Wiejskich Czerwona Malina / Pierogi z gęsiny z suszoną śliwką

Konkursowi towarzyszyły warsztaty z obrzędowości ludowej - darcie pierza w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich Korytniczanki oraz warsztaty plastyczne, które poprowadziła edukatorka Joanna Biskup-Brykczyńska.

 KSOW


1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1