Aktualności
Przepiękny 7. Świętokrzyski Festiwal Smaków
W wydarzeniu wzięło udział ponad 200 wystawców. Gościliśmy producentów regionalnej żywności z wytwarzanymi tradycyjnie przysmakami, gospodarstwa agroturystyczne oraz Koła Gospodyń Wiejskich z gorącymi daniami pochodzącymi z naszych regionalnych kuchni.
W tym roku można było spróbować tradycyjnych potraw żydowskich. Przyjechali do nas aktorzy z Teatru Żydowskiego
z Warszawy, którzy zaprezentowali niezwykły pokaz "Szabat szalom". W Chałupie ze Złotnik można było skosztować tradycyjnie wypiekanych podpłomyków. Chętni mogli wziąć udział w warsztatach "Strawa, potrawa i biesiada" - wiejskie tradycje kulinarne.
Przyjechała do nas blogerka Karina Rudzka, prowadząca „Zielarski kącik Kari” z warsztatami przygotowania soli z leśnymi roślinami i ziołami orazJakub Wolski, znany kucharz z programu „Smaki Lasu”, który częstował zupą gulaszową z borowikami.
Na scenie zaprezentowały się Kapele i Zespoły: Zespół Bolechowiczanie, Zespół Kowalanki, Zespół Pieśni i Tańca Piekoszowianie, Zespół Pieśni i Tańca Małogoszcz, Kapela Korbanów, Kapela od Połańca, Kapela Świętokrzyska, Zespół Domaszowianie, Adam Kocerba z trójrzędową harmonią polską, Kapela Działoszacy, Zespół Jaworzanki, Zespół Pieśni
i Tańca Wierna Rzeka oraz Old Marinners.
Rozstrzygnęliśmy konkurs kulinarny "Majówkowy przysmak", w którym udział wzięło 16 potraw z naszego regionu.
I miejsce: Koło Gospodarzy Wiejskich z Górna - Zagrodowy królik na majowej łące
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Korale Radostowej - Żeberka Chłopskie
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Strawczynku - Jabłka po Chłopsku
wyróżnienie: Koło Gospodyń Wiejskich Piekoszowianie - Zupa szczawiowa po Piekoszowiańsku
wyróżnienie: Stowarzyszenie Przystań "Chmielnik" - Gołąbki z młodą pokrzywą w sosie ze szczawiku zajęczego
w kwietnej otulinie z kompotem z forsycji i fiołka wonnego
w Kielcach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.