Aktualności
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów - poznaliśmy laureatów
Zapraszamy do galerii zdjęć z XXII Finału Wojewódzkiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", który odbył się 21 czerwca 2023 r. w Parku Etnograficznym w Tokarni.
O tytuł najlepszego produktu tradycyjnego województwa świętokrzyskiego rywalizowało 35. produktów, wytwarzanych przez lokalnych przetwórców, rolników oraz koła gospodyń wiejskich.
Nagrody dla zwycięzców konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” wręczyli wicemarszałek Marek Bogusławski, członkowie Zarządu Województwa Marek Jońca i Tomasz Jamka, radny Sejmiku Artur Konarski, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Obszarów Wiejskich Sławomir Neugebauer, dyrektor Departamentu Edukacji, Sportu, Turystyki i Spraw Zagranicznych Piotr Kisiel.
Komisja konkursowa przyznała 11 nagród głównych oraz 9 wyróżnień.
NAGRODY
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
Produkty i przetwory mięsne: GARNIEC Z INDYKIEM – Gospodarstwo agroturystyczne „Różane Wzgórze” Agnieszka Wysocka
Produkty i przetwory z ryb: PIECZEŃ Z KARPIA Z WARZYWAMI – Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń
Produkty mleczne: SER KOZI DOJRZEWAJĄCY W SIANIE – Kwaśne Wiśnie Justyna Majcher
Miody: ĆMIELOWSKI ODSKLEPINOWY MIÓD WIELOKWIATOWY – Pasieka Barć Ćmielów Edyta i Jarosław Wodyńscy
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
Przetwory owocowe: MUS Z ANTONÓWKI – Magdalena Szklarz KGW Wola Świdzińska
AGREST W SOKU WŁASNYM – SKÓRKI AGRESTOWE – Barbara Forma Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Radlina i Gminy Górno KGW z Radlina „Radlinianki”
Produkty zbożowe: CHLEB ORKISZOWY NA KWASIE Z KAPUSTY – Karolina Paryż, PRECLE STASZOWSKIE – Piekarnia Sojda Krzysztof Sojda
Wyroby cukiernicze: DOJRZEWAJĄCY PIERNIK STAROPOLSKI – Małgorzata Giec KGW Bebelno
Napoje regionalne:
Napoje alkoholowe: MIÓD PITNY VILKUS TRÓJNIAK MORELA – Miodosytnia Vilkus Marcin Wilkus
Inne produkty regionalne: FARSZ Z KASZY GRYCZANEJ NIEPALONEJ Z MAŁYSZYNA – Wanilia i Migdały Małgorzata i Rafał Zacharscy
WYRÓŻNIENIA
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
Produkty i przetwory mięsne: KASZANKA Z BĘCZKOWA – Tradycyjne wyroby wędliniarskie Tadeusz Matuszewski
Produkty i przetwory z ryb:RYBA W GALARECIE – Gospodarstwo Rybackie Henryk Dziuba
Miody: MIÓD RZEPAKOWY Z PACANOWA – Gospodarstwo Pasieczne Pasieka Brzezina Krzysztof Bolon, MIÓD AKACJOWY – Pasieka Zawichojski Miodowskaz Patryk Śliwiński
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
Produkty zbożowe: RWOCEK CHOCIMOWSKI Z ZIOŁAMI – Małgorzata Krześniak
Napoje regionalne:
Napoje bezalkoholowe: SOK Z ARONII – Tomasz Bejm, EKOLOGICZNY SOK Z TOPINAMBURU – Szymon Płusa
Napoje alkoholowe: WINO SWENSON RED – ODMIANOWE – Winnica 2wilki Robert Silniewicz, DERENIÓWKA KOMASZYCKA – Tadeusz Przyłęcki
NOMINACJE DO NAGRODY „PERŁA 2023”
PASTA Z WĘDZONEGO JESIOTRA – Piotr Suchoń Gospodarstwo Rybackie Stawy
MIÓD WIOSENNY WIELOKWIATOWY – Pasieka Dobra Pszczoła Rafał Zacharski
MIÓD NEKTAROWO-SPADZIOWY – Marek Kołodziej Gospodarstwo Pasieczne „Naturalne Bogactwo”
POWIDŁA SZYDŁOWSKIE – Aneta Grochowska – Manufaktura Anety
OLEJ ZIMNOTŁOCZONY Z OSTROPESTU PLAMISTEGO – Adam Galbas – Manufaktura Skalbmierska
CHAŁKA ZDOBNA – Piekarnia R. Dobrowolski Halina Dobrowolska