Zapraszamy do galerii zdjęć z XXII Finału Wojewódzkiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", który odbył się 21 czerwca 2023 r. w Parku Etnograficznym w Tokarni.

O tytuł najlepszego produktu tradycyjnego województwa świętokrzyskiego rywalizowało 35. produktów, wytwarzanych przez lokalnych przetwórców, rolników oraz koła gospodyń wiejskich.

Nagrody dla zwycięzców konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”  wręczyli wicemarszałek Marek Bogusławski, członkowie Zarządu Województwa Marek Jońca i Tomasz Jamka, radny Sejmiku Artur Konarski, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Obszarów Wiejskich Sławomir Neugebauer, dyrektor Departamentu Edukacji, Sportu, Turystyki i Spraw Zagranicznych Piotr Kisiel.

Komisja konkursowa przyznała 11 nagród głównych oraz 9 wyróżnień.

NAGRODY

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:

Produkty i przetwory mięsne: GARNIEC Z INDYKIEM – Gospodarstwo agroturystyczne „Różane Wzgórze” Agnieszka Wysocka
Produkty i przetwory z ryb: PIECZEŃ Z KARPIA Z WARZYWAMI – Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń
Produkty mleczne: SER KOZI DOJRZEWAJĄCY W SIANIE – Kwaśne Wiśnie Justyna Majcher

Miody: ĆMIELOWSKI ODSKLEPINOWY MIÓD WIELOKWIATOWY – Pasieka Barć Ćmielów Edyta i Jarosław Wodyńscy

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:

Przetwory owocowe: MUS Z ANTONÓWKI – Magdalena Szklarz KGW Wola Świdzińska
AGREST W SOKU WŁASNYM – SKÓRKI AGRESTOWE – Barbara Forma Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Radlina i Gminy Górno KGW z Radlina „Radlinianki”

Produkty zbożowe: CHLEB ORKISZOWY NA KWASIE Z KAPUSTY – Karolina Paryż, PRECLE STASZOWSKIE – Piekarnia Sojda Krzysztof Sojda

Wyroby cukiernicze: DOJRZEWAJĄCY PIERNIK STAROPOLSKI – Małgorzata Giec KGW Bebelno

Napoje regionalne:

Napoje alkoholowe: MIÓD PITNY VILKUS TRÓJNIAK MORELA – Miodosytnia Vilkus Marcin Wilkus

Inne produkty regionalne: FARSZ Z KASZY GRYCZANEJ NIEPALONEJ Z MAŁYSZYNA – Wanilia i Migdały Małgorzata i Rafał Zacharscy

WYRÓŻNIENIA

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:

Produkty i przetwory mięsne: KASZANKA Z BĘCZKOWA – Tradycyjne wyroby wędliniarskie Tadeusz Matuszewski

Produkty i przetwory z ryb:RYBA W GALARECIE – Gospodarstwo Rybackie Henryk Dziuba

Miody: MIÓD RZEPAKOWY Z PACANOWA – Gospodarstwo Pasieczne Pasieka Brzezina Krzysztof Bolon, MIÓD AKACJOWY – Pasieka Zawichojski Miodowskaz Patryk Śliwiński

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:

Produkty zbożowe: RWOCEK CHOCIMOWSKI Z ZIOŁAMI – Małgorzata Krześniak

Napoje regionalne:

Napoje bezalkoholowe: SOK Z ARONII – Tomasz Bejm, EKOLOGICZNY SOK Z TOPINAMBURU – Szymon Płusa

Napoje alkoholowe: WINO SWENSON RED – ODMIANOWE – Winnica 2wilki Robert Silniewicz, DERENIÓWKA KOMASZYCKA – Tadeusz Przyłęcki

NOMINACJE DO NAGRODY „PERŁA 2023”

PASTA Z WĘDZONEGO JESIOTRA – Piotr Suchoń Gospodarstwo Rybackie Stawy
MIÓD WIOSENNY WIELOKWIATOWY – Pasieka Dobra Pszczoła Rafał Zacharski
MIÓD NEKTAROWO-SPADZIOWY – Marek Kołodziej Gospodarstwo Pasieczne „Naturalne Bogactwo”
POWIDŁA SZYDŁOWSKIE – Aneta Grochowska – Manufaktura Anety
OLEJ ZIMNOTŁOCZONY Z OSTROPESTU PLAMISTEGO – Adam Galbas – Manufaktura Skalbmierska
CHAŁKA ZDOBNA – Piekarnia R. Dobrowolski Halina Dobrowolska

 

IMG 2500
IMG 2500
IMG 2500
IMG 2500
IMG 2500
IMG 2500
IMG 2500
IMG 2500
IMG 2500
IMG 2500
IMG 2500
IMG 2500
IMG 2500
IMG 2500
IMG 2500