15 października 2023 r. w Parku Etnograficznym w Tokarni odbył się konkurs "Smaki Gęsiny".

W konkursie wzięły udział Koła Gospodyń Wiejskich z województwa świętokrzyskiego. W skład jury weszli m.in. Mistrzowie Kuchni: Michał Markowicz oraz Wiesław Tyrała. 

Komisja brała pod uwagę aspekt zastosowania produktów regionalnych w daniu, smak, zapach oraz konsytsencję a przede wszystkim oryginalność i pomysłowość.

Nagrodzeni:

I miejsce - Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Grabkowie / Pilusia z placuszkami pod leśną pierzyną
II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Kowalanki / Gęsie specjały: flaczki, udka, piersi
III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Korytniczanki / Korytnicka ulacha
wyróżnienie - Koło Gospodyń Wiejskich Staniowice / Gęsie piersi pod pierzyną
wyróżnienie - Koło Gospodyń Wiejskich Zagórzanki / Malinowa Gąska
 
Podczas wydarzenia chętni mogli wziąć udział w warsztatch "Darcie pierza", które przeprowadziło Koło Gospodyń Wiejskich Korytniczanki.
Na scenie wystąpiły Zespoły: Bolechowiczanie, Kumosie, Piekoszowianie, Ciekoty oraz Kapela Świętokrzyska i Kapela Adaśki.
Pokaz obrzędowy "Kręcenie powrozów" zaprezentował Zespół Wzdolskie Kołowrotki.


logo
IMG_4251
IMG_4258
IMG_4262
IMG_4265
IMG_4271
IMG_4272
IMG_4278
IMG_4281
IMG_4283
IMG_4286
IMG_4292
IMG_4305
IMG_4308
IMG_4316
IMG_4345
IMG_4355
IMG_4374
IMG_4456
IMG_4496
IMG_4500
IMG_4519