Aktualności
XXIII Finał Regionalnego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"
W niedzielę 26 maja 2024 r. zaprosiliśmy Was na "XXIII Edycję Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów".
W tym roku rywalizowało 29 produktów w czterech kategoriach:
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
- Napoje regionalne
- Inne produkty regionalne
Oceny dokonała ośmioosobowa komisja pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej — prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Na zakończenie imprezy ogłoszono wyniki konkursu:
Nagrody główne
- Boczek zawijany z polędwicą
Tadeusz Matuszewski, Tradycyjne Wyroby wędliniarskie, pow. kielecki
- Farsz z karpia małyszyńskiego smażonego z pęczakiem
Joanna Wieczorek, Koło Gospodyń Wiejskich „Małyszyniec”, pow. starachowicki
- Ser kozi — Filip z konopi wędzony
Katarzyna i Stanisław Polijańscy, Farma Kozy spod Pacanowa, pow. staszowski
- Miód gryczany
Rafał Zacharski, Pasieka Dobra Pszczoła, pow. starachowicki
- Nadwiślański miód nawłociowy
Agnieszka i Krzysztof Bolon, Gospodarstwo Pasieczne, pow. staszowski
- Miód ze spadzi liściastej
Patryk Śliwiński, Pasieka Zawichojski Miodowskaz, pow. sandomierski
- Dżem z szyszek sosnowych z cytryną
Małgorzata Giec, Koło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie, pow. włoszczowski - Chleb staszowski
Krzysztof Sojda, Piekarnia Sojda, Staszów
- Wino Fodymskich
Mariusz Fodymski, Winnica Fodymskich, pow. buski
- Wino Reson
Adam Bobrowski, Winnica RYTWIANY, pow. staszowski - Sadłowskie nadzianko jaglane z kaszy gierczyckiej
Monika Zacharska, Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach, pow. opatowski
Wyróżnienia
- Kiełbasa wiejska bebelska
Małgorzata Giec, Koło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie, pow. włoszczowski
- Paprykarz z jesiotra wędzonego
Piotr Suchoń, Gospodarstwo Rybackie Stawy, pow. jędrzejowski
- Ekologiczna śliwka w occie
Anna Bojek, Jacentowska Piwniczka, pow. opatowski
- Pączki ziemniaczane
Iwona Tyrała, Koło Gospodyń Wiejskich w Szumsku, pow. kielecki
- Syrop z aronii
Beata Brożyna, RHD, Gospodarstwo agroturystyczne „Świętokrzyski Zakątek”, pow. kielecki
- Sok z malin
Tomasz Bejm, pow. włoszczowski
-
Robert Silniewicz, Winnica 2wilki, pow. kazimierski - Nadzienie tatarczane
Aleksandra Gawrońska, pow. Kielecki
Nominacje do „Perły” 2024
Co roku do nagrody Perła, przyznawanej na szczeblu krajowym, nominowane są produkty, które były laureatami w poprzednich edycjach. W tym roku do nagrody „PERŁA 2024” komisja nominowała:
- Buncok strzałkowski — Farma Łukasików — Teresa i Piotr Łukasik, Strzałków, buski
- Staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa -Tadeusz Matuszewski Tradycyjne Wyroby wędliniarskie, Bęczków, pow. kielecki,
- Zakwas na barszcz — Jacentowska Piwniczka- Anna Bojek, Jacentów, pow. opatowski
- Miód „Pola-niecki Wielokwiat” - Gospodarstwo Pasieczne Pasieka Brzezina — Agnieszka i Krzysztof Bolon, Połaniec, pow. staszowski,
- Precle staszowskie — Piekarnia „Sojda” - Krzysztof Sojda, Staszów.