W niedzielę 26 maja 2024 r. zaprosiliśmy Was na "XXIII Edycję Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów". 

W tym roku rywalizowało 29 produktów w czterech kategoriach:

  • Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
  • Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
  • Napoje regionalne
  • Inne produkty regionalne

Oceny dokonała ośmioosobowa komisja pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej — prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Na zakończenie imprezy ogłoszono wyniki konkursu:

Nagrody główne

  • Boczek zawijany z polędwicą
    Tadeusz Matuszewski, Tradycyjne Wyroby wędliniarskie, pow. kielecki
  • Farsz z karpia małyszyńskiego smażonego z pęczakiem
    Joanna Wieczorek, Koło Gospodyń Wiejskich „Małyszyniec”, pow. starachowicki
  • Ser kozi — Filip z konopi wędzony
    Katarzyna i Stanisław Polijańscy, Farma Kozy spod Pacanowapow. staszowski
  • Miód gryczany
    Rafał Zacharski, Pasieka Dobra Pszczoła, pow. starachowicki
  • Nadwiślański miód nawłociowy
    Agnieszka i Krzysztof Bolon, Gospodarstwo Pasieczne, pow. staszowski
  • Miód ze spadzi liściastej
    Patryk Śliwiński, Pasieka Zawichojski Miodowskaz, pow. sandomierski
  • Dżem z szyszek sosnowych z cytryną
    Małgorzata GiecKoło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie, pow. włoszczowski
  • Chleb staszowski
    Krzysztof Sojda, Piekarnia Sojda, Staszów
  • Wino Fodymskich
    Mariusz Fodymski, Winnica Fodymskich, pow. buski
  • Wino Reson
    Adam Bobrowski, Winnica RYTWIANY, pow. staszowski
  • Sadłowskie nadzianko jaglane z kaszy gierczyckiej
    Monika Zacharska, Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach, pow. opatowski

Wyróżnienia

  • Kiełbasa wiejska bebelska
    Małgorzata Giec, Koło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie, pow. włoszczowski
  • Paprykarz z jesiotra wędzonego
    Piotr Suchoń, Gospodarstwo Rybackie Stawy, pow. jędrzejowski
  • Ekologiczna śliwka w occie
    Anna Bojek, Jacentowska Piwniczka, pow. opatowski
  • Pączki ziemniaczane
    Iwona TyrałaKoło Gospodyń Wiejskich w Szumsku, pow. kielecki
  • Syrop z aronii
    Beata Brożyna, RHD, Gospodarstwo agroturystyczne „Świętokrzyski Zakątek”, pow. kielecki
  • Sok z malin
    Tomasz Bejm, pow. włoszczowski
  •  
    Wino Cuve Rose 2022
    Robert SilniewiczWinnica 2wilki, pow. kazimierski

  • Nadzienie tatarczane
    Aleksandra Gawrońska, pow. Kielecki

Nominacje do „Perły” 2024

Co roku do nagrody Perła, przyznawanej na szczeblu krajowym, nominowane są produkty, które były laureatami w poprzednich edycjach. W tym roku do nagrody „PERŁA 2024” komisja nominowała:

  1. Buncok strzałkowski — Farma Łukasików — Teresa i Piotr Łukasik, Strzałków, buski
  2. Staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa -Tadeusz Matuszewski Tradycyjne Wyroby wędliniarskie, Bęczków, pow. kielecki,
  3. Zakwas na barszcz — Jacentowska Piwniczka- Anna Bojek, Jacentów, pow. opatowski
  4. Miód „Pola-niecki Wielokwiat” - Gospodarstwo Pasieczne Pasieka Brzezina — Agnieszka i Krzysztof Bolon, Połaniec, pow. staszowski,
  5. Precle staszowskie — Piekarnia „Sojda” - Krzysztof Sojda, Staszów.

    SODR 009 (Duże)
    SODR 027 (Duże)
    SODR 013 (Duże)
    SODR 028 (Duże)
    SODR 019 (Duże)
    SODR 023 (Duże)
    SODR 014 (Duże)
    SODR 039 (Duże)
    SODR 045 (Duże)
    SODR 072 (Duże)
    SODR 026 (Duże)
    SODR 076 (Duże)
    SODR 025 (Duże)
    SODR 086 (Duże)
    SODR 107 (Duże)
    SODR 113 (Duże)
    SODR 114 (Duże)
    SODR 167 (Duże)
    SODR 063 (Duże)
    SODR 094 (Duże)
    SODR 122 (Duże)