Informujemy, że w dniach 9-12 maja 2022 r., Dworek Laszczyków będzie zamknięty dla zwiedzających z powodu zmiany ekspozycji.

Informujemy, że w dniach 9-12 maja 2022 r., Dworek Laszczyków będzie zamknięty dla zwiedzających z powodu zmiany ekspozycji.
Zapraszamy w najbliższą niedzielę, 15 maja 2022 r. w godz. 11.00-16.00 na Rodzinną niedzielę w skansenie - Zielonym do góry.
Informujemy, że w dniu 5 maja 2022 r. (czwartek) oddziały Muzeum Wsi Kieleckiej: Mauzoleum Martyrologii Wsi Polskich w Michniowie, Dworek Laszczyków w Kielcach oraz Zagroda Czernikiewiczów w Bodzentynie będą zamknięte dla zwiedzających (dzień konserwatorski.)
Zapraszamy do galerii zdjęć z "6. Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków", któy odbył się w dniach 1-2 maja 2022 r. w Parku Etnograficznym w Tokarni.
Zapraszamy 8 maja 2022 r. w godzinach 11.00-18.00 do Parku Etnograficznego w Tokarni na pierwszy w tym roku plener artystyczny pt. "Wiosna". Będzie to jeden z czterech jaki zaplanowany został w ramach spotkań "Cztery Pory Roku".
Informujemy, że w dniach 3-5 maja 2022 r. Zagroda z Bielin (sektor świętokrzyski w Parku Etnograficznym w Tokarni), będzie wyłączona ze zwiedzania z powodu trwających prac ekipy filmowej.
„Śladami ks. Władysława Siarkowskiego. Wybrane elementy kultury duchowej na Kielecczyźnie” – to niezwykły projekt, który uzyskał dofinansowanie od Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, w ramach programu Kultura Ludowa i Tradycyjna. Podczas konferencji prasowej, która odbyła się w dniu 26 kwietnia 2022 r. , przedstawiono jego główne założenia.
Od 1 maja 2022 r. zostanie uruchomiona linia T z Kielc do Parku Etnograficznego w Tokarni. Autobusy będą kursowały we wszystkie niedziele oraz dodatkowo w dniach 2-3 maja 2022 roku oraz 15 sierpnia 2022 roku.
Zapraszamy 24 kwietnia 2022 r., w godz. 11.00-15.00 do Parku Etnograficznego w Tokarni na „Niedzielę za węgłem”, pierwszą w tym roku „Rodzinną niedzielę w skansenie”.
Zapraszamy w dniach 1-2 maja 2022 r. (niedziela-poniedziałek) do Parku Etnograficznego w Tokarni na "6. Świętokrzyski Festiwal Smaków".
Zakup współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego na lata 2014 – 2020