Zapraszamy 20 czerwca 2021 r. do Parku Etnograficznego w Tokarni na Finał Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smak Regionów". Od 20 lat to prestiżowe wydarzenie promuje najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe oraz najlepsze dania i potrawy regionalne. Celem konkursu jest ich identyfikacja i dokumentacja jako produktów i potraw, przygotowywanych tradycyjnie
i czerpiących z polskiej tradycji.

Po 7 latach impreza Nasze Kulinarne Dziedzictwo powraca do Parku Etnograficznego w Tokarni. Ostatnia edycja odbyła się tutaj w 2013 roku.

Tegorocznej odbędzie towarzyszyła gala finałowa „Jawor - u źródeł kultury”. Wydarzenie także corocznie odbywa się w Parku Etnograficznym, jest organizowane przez Polskie Radio Kielce S.A. 

Na scenie zaprezentują się laureaci tegorocznego konkursu Jawor z województw świętokrzyskiego i warmińsko-mazurskiego, a także artyści reprezentujący inne regiony Polski. Będą z nami przedstawiciele województw małopolskiego, lubelskiego, podkarpackiego i śląskiego.
Chętni będą mogli wziąć udział w warsztatów z wyplataniu wianków świętojańskich, które poprowadzi Koło Gospodyń Wiejskich Bebelno.

O godzinie 18.00 wystąpi Golec uOrkiestra.

Organizatorami konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” są: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.

plakat dziedzictwo