Aktualności
Jawor - u źródeł kultury oraz XX. Finał Regionalny Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów
Dwa wyjątkowe konkursy rozstrzygnęły się 20 czerwca 2021 r. w Parku Etnograficznym w Tokarni. Gala Finałowa Konkursu Jawor - u źródeł kultury oraz XX. Finał Regionalnego Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów przyciągnęły do skansenu wielu wielbicieli folkloru oraz smakowitych potraw.
Tradycyjne dania i produkty regionalne oferowały Koła Gospodyń Wiejskich, Gospodartswa Agroturystyczne oraz członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Imprezie towarzyszył jarmark rękodzieła ludowego oraz pokazy dawnych rzemiosł. Chętni mogli wyplatać wianki świętojańskie z Kołem Gospodyń Wiejskich Bebelno. Na scenie zaprezentowali się laureaci tegorocznego konkursu Jawor - u źródeł kultury z województw świętokrzyskiego i warmińsko-mazurskiego oraz artyści reprezentujący inne regiony Polski. Na scenie wystąpili: Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty, Kapela Cmolaskie chłopaki, Zespół Pieśni i Tańca Ziemia Kłobucka, Kapela POTOCK oraz Kapela z Wojciechowa.
Gwiazdą wydarzenia był Zespół Golec uOrkiestra.
WYNIKI KONKURSU
JAWOR U ŹRÓDEŁ KULTURY 2021 / organizator Polskie Radio KIelce S.A.
Solista lub Instrumentalista: Dariusz Adamczyk
Zespoły Folklorystyczne: Zespół Folklorystyczny „Jaworzanki”
Kapele Ludowe: Kapela Ludowa w Rykoszynie
Rękodzieło i Sztuka Ludowa: Włodzimierz Ciszek
Animator Kultury: Wiesława Kulińska
PAMIĄTKOWYMI DYPLOMAMI UHONOROWANO:
Jerzego Kopcia oraz Dziecięcy Zespół Ludowy „Rakowskie Fijołecki” - za całokształt działalności
XX. FINAŁ REGIONALNY KONKURSU NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO - SMAKI REGIONÓW / organizatorzy: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Muzeum Wsi Kieleckiej.
Nagrody główne:
- Kiełbasa wiejska pieczona
Piotr Brożyna - Produkcja wędlin wiejskich
Porąbki, pow. kielecki - Kiełbasa wiejska z Bęczkowa
Tadeusz Matuszewski „MAT-MAS”
Bęczków, pow. kielecki - Ser sandomierski podpuszczkowy „Krzemień Pasiasty”
Mariusz Małkiewicz - „Dziedzic” - Produkcja Serów
Drygulec, pow. opatowski - Masło Ekstra z Pierzchnicy
Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy Sp. z o.o.
Pierzchnianka, pow. kielecki - Jogurt naturalny ze Strzałkowa
Gospodarstwo rolne Mateusz Łukasik
Strzałków, pow. buski - Zakamieński ser wędzony
Farma Jaga
Bogucice Drugie, pow. pińczowski - Miód wielokwiatowy konecki
Sławomir Cichy - Pasieka rodzinna „Cichy”
Miłaków, pow. konecki - Sorbet truskawkowy z Kunowa
„Dado”
Kunów, pow. ostrowiecki - Ketchup szydłowski śliwkowy
Agnieszka Wierzbicka-Baxter, Purple Valley Sp.z o.o.
Szydłów, pow. staszowski - Chleb wiejski
Halina Dobrowolska Piekarnia R. Dobrowolski
Kielce, pow. kielecki - Wino białe gronowe wytrawne SOLARIS
Ewelina Ptak - Winnica „Złota Wieś”
Złota, pow. pińczowski
Wyróżnienia:
- Kiełbasa z gęsiną
Monika Chat-Komoniewska Koło Gospodyń Wiejskich
Topola, pow. kazimierski - Miód spadziowy
Piotr Skuza - Pasieka„Pan pszczółka”
Wola Malkowska, pow. staszowski - Pierzga pszczela w miodzie akacjowym
Agnieszka i Krzysztof Bolon - Pasieka Brzezina
Szwagrów, pow. staszowski - Ocet jabłkowy
Agnieszka Wysocka - Gospodarstwo agroturystyczne „Różane Wzgórze”
Lubania, pow. kielecki - Konfitura rabarbar z miodem
Aneta Grochowska - „Manufaktura Anety” Gospodarstwo sadownicze A.K. Grochowscy
Wola Żyzna, pow. staszowski - Chleb żytni na zakwasie „Kunowiaczek”
Dariusz i Jolanta Ożdżyńscy - Piekarnia „Majka
Kunów, pow. ostrowiecki - Piwo „Czas”
Aurore Strapart Browar
Kurozwęki, pow. staszowski - Cieżniówka marynowana
Stefania Golenia
Kowala, pow. kielecki - Smarówka z kaszy jaglanej z pieczonym kurczakiem i warzywami po Sadłowsku
Jadwiga Bakalarska Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach
Sadłowice, pow. opatowski
Produkty nominowane do nagrody krajowej konkursu NKD „PERŁA 2021”
- Kiełbasa klonowska hycowana
DEF Dariusz Furmańczyk
Klonów, pow. skarżyski - Ser podpuszczkowy z Pakuł
Serowarnia Pakuły - Aneta i Jan Król
Pakuły, pow. konecki - Miód fasolowy
Gospodarstwo Pasieczne Mateusz Zygmunt
Łążek, pow. sandomierski - Pan Paweł - piwo z Kurozwęk
Aurore Strapart Browar
Kurozwęki, pow. staszowski - Szydłowianka śliwka w czekoladzie
Agnieszka Wierzbicka - Baxter PURPLE VALLEY Sp.zo.o.
Szydłów, pow. staszowski